Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο κύκλους. Ο κάθε κύκλος αποτελείται από 12 μαθήματα και η διάρκεια του κάθε μαθήματος είναι 45 λεπτά.Έναρξη νέων τμημάτων 25 Σεπτεμβρίου 2018!!


Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα 2310.422.885 & 2310.422.742.

8/3/11

Είναι άραγε τα μωρά καλοί ακροατές?


Mια ερώτηση που προκύπτει είναι το εάν και κατά πόσο τα βρέφη μπορούν πραγματικά να αναγνωρίσουν με το άκουσμά τους δύο διαφορετικές,συνεχόμενες-γειτονικές νότες. Εάν, δηλαδή, μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά σε ένα ημιτόνιο. Το μικρότερο διάστημα που χρησιμοποιείται στη δυτική μουσική. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ΝΑΙ! Σε μια μελέτη, βρέφη πέντε μηνών εξετάστηκαν για το κατά πόσο μπορούν να ξεχωρίσουν τις διαφορές ανάμεσα σε δύο διαφορετικές νότες. Βρέθηκε ότι μπορούσαν να αναγνωρίσουν ακόμα και μικρότερες του ημιτονίου διαφορές! Τι συμβαίνει όμως με την αντίληψη που έχουν τα βρέφη για τη μελωδία?
      Οι ενήλικες αντιλαμβάνονται μια μελωδία, όχι με το να θυμούνται τα ακριβή τονικά ύψη, αλλά μάλλον με το να θυμούνται τις σχέσεις ανάμεσα στις νότες. Για παράδειγμα, αναγνωρίζουν μια μελωδία, ανεξάρτητα από το αν παίζεται από ένα όργανο, από το εάν τραγουδιέται ή από το εάν παίζεται από μια ορχήστρα σε άλλον τόνο!
      Σύμφωνα με μελέτες στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο για την αντίληψη της μελωδίας αποδείχτηκε ότι πραγματικά τα βρέφη, σε ηλικία 8 με 11 μηνών, αντιλαμβάνονται και θυμούνται τα μελωδικά σχήματα.
      Ο ρυθμός και το tempo είναι από τα πιο βασικά στοιχεία στη μουσική.Οι ενήλικες οργανώνουν τις ακολουθίες του ήχου ομαδοποιώντας τες σε ξεχωριστές φράσεις.Η ομαδοποίηση είναι ένας από τους τρόπους που βοηθά πολύ την ακουστική μνήμη.Κάτι παρόμοιο συμβαίνει όταν γίνεται προσπάθεια να θυμηθούν τηλεφωνικά νούμερα με πολλά ψηφία.
      Εργαστηριακά βρέθηκε ότι τα βρέφη, όπως και οι ενήλικες, μπορούν να διαχωρίζουν τα στοιχεία της μουσικής σε ομάδες.
      Οι ενήλικες μπορούν επίσης να αναγνωρίσουν μια μελωδία, ανεξάρτητα από το tempo, από την ταχύτητα εκτέλεσης της δηλαδή. Το ίδιο θα μπορούσε να πει κανείς ότι συμβαίνει και με τα βρέφη, μια και στη σχετική μελέτη βρέθηκε ότι δεν αντιδρούσαν στις αλλαγές του tempo, στην ίδια μελωδία, δείχνοντας έτσι να έχουν την ίδια στρατηγική ακρόασης με τους ενήλικες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου